E-cigi = víz a tüdőben?

waterinlungs
Felgyűlhet-e az elektromos cigaretta „vízgőze” a tüdőben és lehet-e ez melegágya mindenféle bakteriális fertőzéseknek?
Néhány egészségügyi dolgozó ugyanis ilyen dolgokat állít. Az ilyenek miatt pedig szép számmal vannak olyan dohányosok, akik tovább bagóznak a Brit Közegészségügyi Hivatal nyilatkozata ellenére, mely szerint 95%-kal kevésbé káros az elektromos alternatíva.
Íme egy közelmúltban érkezett e-mail.

Kedves James,

Elnézését kérem a zavarásért, de információra lenne szükségem. Nemrég diagnosztizáltak COPD-vel és természetesen azt javasolták, hogy szokjak le a dohányzásról.

Megkérdeztem az engem ellátó egészségügyi dolgozót, mit gondol az e-cigarettáról. Azt válaszolta a hölgy, hogy a közelmúltban megjelent kutatások ellenére, melyek tanúsága szerint 95%-kal kevésbé káros, mint a dohányzás, a tüdő alján összegyűlhet a belélegzett vízgőz, ami melegágya lehet a különféle fertőzéseknek. Ebből kifolyólag szerinte megkérdőjelezhető az e-cigaretták használhatósága.

Nagyon hálás lennék, ha megosztaná velem a tapasztalatait avagy meglátásait a hölgy szakvéleményével kapcsolatban. 50 éves dohányos múlt van mögöttem, így tudom, hogy csak úgy abbahagyni nem tudnám és szeretnék megerősítést kapni abban, hogy az e-cigaretta képes-e megfelelően kezelni az elvonási tüneteket.

riccardo-polosa
A szakértő véleménye

Mivel  kereskedő vagyok, így nyilvánvaló módon nem adhatok orvosi véleményt, így Riccardo Polossa professzorhoz irányítottam a levélírót.
Riccardo tüdőgyógyász, klinikai immunológus, dohányfüggőséggel is foglalkozó szaktekintély, aki az olasz Dohányzás-ellenes Liga tudományos tanácsadója, emellett a világ egyik legelismertebb elektromos cigaretta szakértője.

Íme a válasza:

Ez nevetséges! Több vízpára kerül a tüdőbe egy olyan otthoni párologtatóból, amivel a COPD betegek a gyógyszerüket porlasztják a levegőbe, mint egy elektromos cigarettából.

Ezen felül végeztünk kutatásokat e-cigarettát használó COPD betegekkel. Az elektromos cigaretta gőze egyszer sem okozott semmilyen tünetet, sőt, ezen COPD betegek állapota általános javulást mutatott (szubjektív és objektív vizsgálatok szerint egyaránt) a dohányzásról való áttérést követően.

Ráadásul a propilén-glikol aeroszol formájában igen hatékony csíraölő, ami nagy valószínűséggel inkább megelőzi a légzőszervi fertőzéses megbetegedéseket. Ironikus ugyan, de épp hogy nem lesz melegágya a fertőző mikroorganizmusok szaporodásának, a propilén-glikol belégzése sokkal inkább a COPD tünetek rosszabbra fordulását akadályozhatja.

Forrás:

http://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2015/10/ecigs-water-vapour-lungs.html

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?