BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Genesis

A genesis kazánokra manapság mindenki a gőzölés fekete bárányaiként tekint. Aki nem használja őket az utálja, aki pedig használja az valószínüleg nem is használna mást. Én pont a két csoport között állok, úgyhogy szívesen beszélek nektek elfogulatlanul a dologról.

Ezen kazánok vattával és más aljas dolgokkal való megszentségtelenítéséről most inkább nem beszélnék, mert az egy értelmetlen dolog. Viszont a fémszövet már annál izgalmasabb és tekintve, hogy nem csak genesis kazánban használjuk, érdemel egy bekezdést.

A fémszövetet elsősorban azért használjuk, mert az elemi szálak között lévő rés segíti elő a folyadék áramlását annak felületi feszültsége révén. A fémszövet avagy mesh jelzőszáma (pl.:200, 325, 400) azt mutatja meg, hány elemi szálat tartalmaz hüvelykenként, egyszerűbben fogalmazva minél magasabb a szám, annál vékonyabb huzalból készül és kisebbek a rések, annál sűrűbb a szövet. Esetünkben a folyadékvezető-képességére is utal: minél kisebb ez a szám, annál jobban vezeti a sűrűbb folyadékot. 50PG-50VG, vagy PG többlethez 400-as vagy 500-as mesh is teljesen jó, 60VG-40PG esetén a 325-ös, ennél sűrűbbekhez 300-250 körüli mesh az ideális.
Ami még érdekes lehet, hogy minél nagyobb ez a szám, annál kevésbé hajlamos a tekerés a hotspot kialakulására. (erről később) Találkozhatunk még a Superfine-jelöléssel, ami pusztán annyit tesz, hogy a mesh felülete finomabb, simább, ezáltal szintén csökkenti a hotspot kialakulását.

20150831_191155
Ilyen formában kapjuk kézhez.

Felhasználás

A mesht egy vékony rúdon vagy tűn feltekerve egy üreges rudat képzünk ezáltal folyadék levezetőként használhatjuk bizonyos tankos kazánokban pl. Taifun GS, Flash e-vapor. Elég éppen csak hozzáérnie a kanócunkhoz és amint folyadék éri, lesz oly kedves és egyből levezeti nekünk a vattára/üvegszálra.

11949765_10207808952367513_1503961572_n

 

Persze a legfőbb céljuk a genesis kazánok nedvesen tartása. Hagyományosan itt is egy vékony rúdra tekerjük fel a mesht amíg a kívánt vastagságot nem kapjuk. Azonban mivel az acél jó vezető, oxidálnunk kell előtte a mesht, hogy ne zárja rövidre kazánunkat. Erre mindenkinek külön módszere van, én leírom az enyémet, mert ez a legfrissebb és legjobb eredményekkel kecsegtető megoldás:

  1. Feltekerés után kétszer felizzítjuk (gázláng, vagy szúróláng segítségével) majd víz alá helyezzük.
  2. Itt jön egy kis trükk. A víztől megszárítjuk, alaplével vagy kész lekviddel alaposan beáztatjuk. Ezután meggyújtjuk és megvárjuk, hogy elégjen róla a leves, majd óvatosan félretesszük egy kistányérra, mert nagyon-nagyon meleg!
  3. Megvárjuk, hogy meghűljön vagy opcionálisan megégetjük magunkat

Higgyétek el, ezt a folyamatot nem lehet elaprózni, mert rengeteg időt és energiát megspórolunk az alapos oxidálással. Ezután behelyezzük az immár alaposan eloxidált mesht a helyére majd a huzal végét rögzítjük az tuskón. Kezdődhet a kellő mennyiségű huzal feltekerése. Minél rövidebb lábat hagyva rögzítjük felül, majd jöhet a türelemjáték. Rátekerjük egy mecha modra és nyomogatni kezdjük a gombot. Amennyiben kellően sikerült eloxidálnunk a mesht, egyből egyenletesen izzik fel a huzal, azonban ez ritkán fordul elő. Általában egyes pontokon a huzal világosabban izzik, ezeket hívjuk hotspotoknak. Na őket szeretnénk megszüntetni. Ha kellően hosszú nyomogatás után sem lesz egyenletes a tekerés, igazgathatunk egy kicsit a huzalon. Erről így most nem igazán lehet sok fogalmatok, ezért inkább beteszek ide egy videót Scotttól:

Léteznek alternatív módszerek is a hotspotok elkerülésére. Ilyen például a cigarettapapíros technika. Scott megint kisegít egy videóval:

 

Újabban egy olyan trend is terjed, ahol a kanóc magjaként acélsodronyt használnak és fémszövet csak a tekercs alatt található egy rétegben. Elkészítése valamivel egyszerűbb, mivel elég azt a kis darab mesht eloxidálni.

Ha ilyesmire vetemednétek fontos figyelni rá, hogy ne akármilyen sodronyt használjatok! Ipari alkalmazásban gyakran használnak kémiai védőréteget az acélkábeleken, ezért vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjatok arról, hogy a tiétek minden ilyentől mentes legyen!

A legtöbb korszerű e-cigis szakboltban természetesen árulnak ilyet és kedvünkre méretre is vágják, amire szükségünk is van ha nem rendelkezünk erővágóval vagy köszörűvel.

pNdc4RR

Az utóbbi időben ismét gyűlik a genesisek rajongótábora, ezért az ipar fejlesztett néhány, a hagyományostól eltérő rendszerű genesist is például: NextGen, In’Ax, Bf 99.  Szívesen írnék nektek ezekről is, de egyelőre érjétek be ennyivel.

Remélem ezzel sikerült egy kis betekintést adnom nektek a mesh és genesis világába.

Rövidesen újra találkozunk!

patreon_below_ad

Szerző: matyi94

Az elektronok áramának szerelmese, ki sohasem rest idézni a tananyagból, amiből éppen bukásra áll. Szereti szétfúrkálni a kazánjait és folyamatosan kutat a tökéletes készülék után. Van neki genesis, bottom feeder, dripper és mindenféle tankos jószág.

Ez is érdekelhet

Mod akkumulátorok

Ahogy Matyi már mesélte korábban, a lítium-ion akkumulátorra esett a választás, amikor az e-cigaretta ötlete …

Egy megjegyzés

  1. Érdekelne a tapasztalat, teszt a fent nevezett készülékekről, nekem egy NextGen klónom van, valami szuper az ízvilág (kb 2 óra volt beüzemelni, de megérte).

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?