„Dohányozz” Fókuszpont véleményének cáfolata – 1. rész

Tisztelt Olvasó!

Egy cikksorozat első részét láthatja, olvashatja jelenleg. Hogy miért van erre szükség? Mert a Dohányzás Fókuszpont (a továbbiakban DF)  olyan összefoglaló dokumentumot készített az e-cigarettával kapcsolatban, amiben szándékosan hagyták figyelmen kívül azokat a kutatási eredményeket, amik az e-cigaretta mellett szólnak és olyan tanulmányokat rántottak elő a bűvészcilinderből, amik roppant egyoldalúak, adott esetben erősen kritizált és/vagy kritizálható metodikával készültek.

Jogosan merül fel a kérdés: miért tennék ezt? Nos, habár a cikk írásának az időpontjában három, nem kis tekintélyű egészségügyi szervezet (persze nem kis hazánkban, hanem a romlott nyugati társadalmakban, ahol nem röstellnek száznál is több kutatást átnyálazni) ismeri el az e-cigaretta ártalomcsökkentő hatását. Magyarországon azonban muszáj károsnak, ártalmasnak feltüntetni. Véleményem szerint azért, hogy trafikokba lehessen száműzni, valamint indokolt legyen a  jövedéki adó kivetése. Emberélet nem számít – úgy tűnik, az csak a fedősztori.

Csapjunk hát a lovak közé és nézzük meg, mit is állít a DF a legújabb nyilatkozatában!

Az egyre több országban bevezetett szigorú szabályozások, a dohányzás zárt légtérben történő teljes tiltása késztette a távolkeleti fejlesztőket egy új nikotin élvezeti forma kitalálására, amely révén fenntartható az addikció és megkerülhetőek a füstöt okozó dohányzást tiltó rendelkezések. Az elektronikus cigaretta elterjedésének adott további lendületet, hogy a multinacionális dohánygyárak nehezen adják fel a piacaikat, a dohánytermékek fogyasztásának csökkenésével járó veszteségeiket új termékek gyártásával szeretnék pótolni.  Az elmúlt években rohamosan terjedt az elektronikus cigaretta, és egyéb elektronikus termékek, mint az e-szivar, e-pipa, e-vízipipa, valamint egyszer használatos dohányzást imitáló termékek használata.

Az elektromos cigarettát 2003-ban találták fel. Hon Lik motivációjának semmi köze nem volt a zárt térben történő dohányzás korlátozásához, a nikotinbevitel olyan formáját kívánta megalkotni, ami a dohányos és környezete számára lényegesen kevesebb ártalommal jár, hiszen saját édesapja is tüdőrákkal küzdött. Teljesen más kérdés, hogy ez az e-cigaretta egyik vitathatatlan előnye.

A multinacionális dohánygyártók azonban elég későn kapcsoltak, butaság velük takarózni. Ami azt illeti, az első dohányipari óriás 2012-ben tévedt erre az útra, ekkor vásárolta fel a Lorillard a BluCigs e-cigaretta forgalmazó vállalkozást potom 185 millió dollárért.  A többi nagy dohányipari óriás csak ezt követően szállt ringbe. A BAT 2012 decemberében vette meg a CN Creatives céget, akikkel a Vype márkát indították el 2013 nyarán. Ezzel egy időben került az Imperial Tobacco kezére a Dragonite, és ugyanekkor indította útjára az RJ Reynolds a MarkTen készülékeket.

800px-E-cig_timeline

A fentiekből, valamint az ábrából is látható, hogy a dohánygyártók 2012-ig a füstmentes dohánytermékek piacára szerettek volna belépni, az e-cigaretta 2008-2012 között bekövetkezett rohamos népszerűsödése késztette őket erre a lépésre. A piac legnagyobb szeletét még mindig (2015-ben is!) a dohányipartól független gyártók és forgalmazók képviselik, tehát a sugalmazott „Big Tobacco összeesküvésnek” nem sok valós alapja van.

Fontos, hogy a döntéshozók, a szakma képviselői és a lakosság is pontosan megismerje mindazt, amit ma felelősséggel tudni lehet ezekről a termékekről. Sajnos jelenleg számos olyan forrás is a laikusok számára rendelkezésre áll – főleg az interneten például a YouTube- és a régről jól ismert, bevált legális eszközeikkel és trükkjeikkel ösztönzik a dohányosokat és a fiatalokat az elektronikus cigaretta használatára.

Megszólítva érzem magam, bár bizton állíthatom, nem vagyok az aljas dohányipari démon rabszolgája. Voltam ugyan, négy és fél évvel ezelőttig, amikor is úgy döntöttem, hogy nem kívánok hatvan évesen tüdőrákban elhunyni, de tovább szeretném élvezni a relaxációs hatású inhalálást, immáron gőzzel.
Szerencsére azonban minden érvre akad egy vagy több, alátámasztott ellenérv ebben a kérdésben.

A fenti idézetet a következő formában látom helyesnek:

Fontos, hogy a döntéshozók, a szakma képviselői és a lakosság is pontosan megismerje mindazt, amit ma felelősséggel tudni lehet ezekről a termékekről. Sajnos jelenleg számos olyan forrás is a laikusok számára rendelkezésre áll – főleg a rádióban, televízióban, írott sajtóban, a Dohányzás Fókuszpont honlapján és az általuk fogalmazott ÁNTSZ publikációkban – és a régről jól ismert, bevált legális eszközeikkel és trükkjeikkel ösztönzik a dohányzásról leszokni vágyókat, hogy továbbra is a gyógyszergyártók bevételét növeljék, a trafikrendszerbe száműzendő e-cigaretták megvásárlása útján pedig a kivetendő jövedéki adó megfizetésével támogassák az államot.

Az elektromos cigaretta hevenyészett műszaki leírását olvashatjuk alant.

Az elektronikus cigaretták kinézetük szerint több változatban kaphatók. Megtalálhatók a hagyományos cigarettát színben és méretben is utánzó, többnyire egyszer használatos kivitelben, de a több tízezer forintos nagyobb méretű készülékek formájában is. Közös jellemzőjük, hogy található bennük akkumulátor, folyadék tartály és porlasztó. A tartály és a porlasztó lehet egybeépített, vagy külön elhelyezett és lehet egyszer használatos vagy cserélhető, illetve újratölthető. Az integrált patronok esetében a kazán és a patron egy testben helyezkedik el. Szíváskor a patronból a kazánba kerül a folyadék ahol a páraképződést lehetővé tevő fűtőszál található. A használt folyadékok tartalmazhatnak aromásító és a porlasztást elősegítő adalékanyagokat, valamint nikotint, de lehetnek nikotin mentesek is. A készülék felületén rendszerint található egy LED fényforrás is, valamint egyes készülékeken digitális LCD kijelzőt is lehet látni, amin például az akkumulátor aktuális állapotát, vagy a beállított feszültséget lehet leolvasni. A fiatalok számára vonzó, modern készülékeken már Bluetooth csatlakozás is lehetséges, amin zenéket lehet cserélni, illetve az okostelefon is kihangosítható.

Alapvetően a leírás nem sántít, valóban leírható efféleképp ez az „ördögi szerkezet”. Ami kis kiigazításra szorul, az csupán a porlasztást segítő anyagok említése: a propilén-glikol és a glicerin 90%-át teszi ki a folyadéknak, tehát maga az oldószer lett úgy megválasztva, hogy megfelelő cseppméretet lehessen elérni. A kihangosítós, zenélős e-cigaretták és a fiatalok kapcsolata azért sántítós, mert a kereskedelmi forgalomban ezek a készülékek a hazai forgalmazóknál nem találhatók meg, mert a bazári bóvli kategóriába tartoznak, mint oly sok más, halva született kínai lázálom. Nem mellesleg 2-3 ilyen termék készült csupán – a gyártók is belátták, hogy hülyeség.

Csak apróság, afféle humoros feszültségoldóként megemlíteném, hogy EU-s dohánytermék direktíva hazai adaptációjában szereplő „szopóka” ebből az összefoglalóból sem maradhatott ki.

szopoka

A dokumentum következő fejezetében a hazai felhasználói szokásokat elemzi a DF. A statisztikai adatok 2012-2013-ból származnak, az OEFI által megkérdezett 1534 fő közül 30 volt e-cigaretta használó. Ebből elég nehéz az e-cigarettára vonatkozó következtetéseket levonni, ezért Dr. Zentai István 2012. végén 800 e-cigarettázó megkérdezésével egy pontosabb, lényegesen relevánsabb tanulmányt állított össze.
A DF által publikált adatok azonban nem tesznek különbséget az alkalmi és a rendszeres e-cigaretta használó fiatalok között, ezt csupán a dohányzás esetén érezték lényegesnek. Mintha azt állítanánk, hogy aki egyszer beleivott anyu borába, az alkoholfogyasztó tinédzser – pontosan itt tévedett a CDC is a korábbi felméréseinél, csak ők nagyon okosan beismerték. Ennek ellenére a DF a CDC 2010-es, azóta már megcáfolt,  újragondolt álláspontjára hivatkozik. Anakronisztikus történet ez, kérem…

Cikkünk egyedül az e-cigarettára kíván fókuszálni, így lássuk hát a hazai e-cigaretta használók korfáját.

ecigi_korfa

„Az elektromos cigaretta használók zöme tehát nem a fiatal felnőttek korosztályából kerül ki és különösen nem a 18 év alatti korosztályból. Ennek a radikális különbségnek az értelmezésén fontos lenne elgondolkodnia a döntéshozóknak és újragondolni azokat az érveket, amelyek az elektromos cigarettát rászoktató eszköznek állítják be. Az elemzés szerzőjének véleménye szerint, ezek a különbségek minden bizonnyal az elektromos cigarettaforgalmazók és a felhasználók erős önszabályozására utal (bár a merev nikotin-tiltáson kívül semmilyen szabályozás erre nincs, a bolti és internetes kereskedelemben nem szolgálnak ki 18 év alatti vásárlókat), illetve azt valószínűsíti, hogy az elektromos-cigaretta a fiatalkori dohányzásra szokásban, sőt általában a rászokásban sem játszik szerepet. A megkérdezett, jelenleg aktív e-cigaretta használók között senki sem volt, aki korábban ne dohányzott volna.”  (Dr. Zentai.)

Emellett az e-cigaretta dohányzásra csábító hatását is megcáfolni látszik az alábbi kimutatás.

Elszívott cigaretták száma e-cigarettára váltás előtt
Elszívott cigaretták száma e-cigarettára váltás előtt

 

Dohányzással töltött évek száma e-cigaretta használatot megelőzően
Dohányzással töltött évek száma e-cigaretta használatot megelőzően

„Az adatok alapján egyszerűen abszurditás azt állítani, hogy az e-cigaretta dohányzásra szoktató eszköz lenne. A használók elsöprő többsége az idült, erős dohányosok táborából származik. Statisztikai relevanciája lényegében nincs a néhány éve dohányzó és az alkalmi dohányosoknak. Ugyanakkor, a Gallup 2007-ben készült felmérése alapján, a dohányzásról való sikeres leszokások aránya a 18-29 éves korosztályban 7,5%, a 30-50 éves korosztályban pedig 18%.
….az is megállapítható, hogy az e-cigaretta éppenséggel a leszokásban legsikertelenebb korosztályban működik hatásosan.” (Dr. Zentai)

Vajon a nikotinfüggőség hogyan alakul az e-cigaretta használók esetében? Kell-e a cigaretta egyáltalán az e-cigaretta mellett?

 

ecigisek_cigarettafogyasztasa
Az e-cigaretta használók jelenlegi cigaretta fogyasztása a korábbi fogyasztáshoz képest

 

nikotin csokkentes
A használt folyadékok töménységének változása a kezdőértékhez képest

„Azaz, a használók 77,5%-a teljes mértékben beszüntette a dohánytermékek fogyasztását. Ha összevetjük ezt az OEFI adataival, természetesen, kijavítva az e-cigarettával kapcsolatos durva hibát:”

NRT
Leszokási kísérletek és eszközeik a megkérdezettek körében

„Teljesen nyilvánvalóan, az e-cigaretta messze a leghatékonyabb leszoktató eszköz. És az is, hogy ezt a tényt a döntés-előkészítők a tanulmányukban meghamisítják, illetve eltitkolják. Az olvasókra bízzuk annak megítélését, hogy milyen szándék vagy érdek vezérli az effajta tanulmányírást.

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy az e-cigaretta használata ugyanazon az elven alapul, mint a más nikotin tartalmú leszokást segítő szereké. Azonban, mivel ez az eszköz a dohányzás összes szociokulturális és szenzoromotoros elemét megtartja, így lehetővé teszi, hogy használatának kezdőpillanatától letegyük a cigarettát.” (Dr. Zentai)

Más szavakkal: a túlsúlyos emberek korában élve egyesek azt állítják, hogy az édesítőszerek forgalmazását korlátozni kell, mert azok kapudrogok a finomított cukor fogyasztása felé. (A.Davis nyomán)

Folytatása következik…

 

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?