BREAKING NEWS

Nyílt levél az egészségügyért felelős államtitkárhoz

Tisztelt Államtitkár úr!

A mai parlamenti vitanapon a Jobbik és az MSZP képviselői nagyon hatásosan szembesítették azzal, hogy az ÁNTSZ közleménye és a mögötte lapuló T/7404 sz. törvénytervezet mennyire nem állja meg a helyét.
Érdekes volt azt hallani egy szakállamtitkár szájából, hogy nem hallott még olyan felmérésről, ami azt indikálná, hogy az e-cigaretta segít a leszokásban. Nos, annak ellenére, hogy Önök abszolút semmilyen párbeszédre nem hajlandóak velünk, azaz az érintettekkel, úgy gondolom, teszek egy úriemberhez méltó gesztust és szíves figyelmébe ajánlok 5 hirtelen kiválasztott kutatási anyagot, ami segíthet felismerni a tagadhatatlan tényt: az e-cigaretta igenis kiút a dohányzásból.

http://news.rutgers.edu/news/e-cigarettes-help-some-smokers-quit-cigarettes-rutgers-study-finds/20151115#.Vk4hjtKKGt9

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.12623/abstract

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD010216.pub2/abstract

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0066317

http://www.vaper.hu/hirek/63-dr-zentai-istvan-az-elektromos-cigaretta-fogyasztas-hazai-jellemzirl-elektromos-cigaretta-forum-2012.html

Hatodiknak megemlíteném a Cochrane Review-t, amire Önök is előszeretettel hivatkoznak, igaz, ettől eltérő részeit emelték csak be a saját nyilatkozatukba: szigorúan azt, ami az Önök céljait igyekszik igazolni. Ám sajnos ettől még benne van az is, hogy az elektronikus inhalátorok hatékonyabbak, mint a gyógyszeripar által kínált lehetőségek.

A másik dolog, amit roppant álságosnak érzek, a 6 mg-os példa, amit a nikotin veszélyességének hangsúlyozására hozott fel. A 6 mg-os nikotintartalmú folyadék ugyanis az Önök jelen álláspontja szerint sokkal kevésbé lesz veszélyes és mérgező, ha Nemzeti Dohányboltok polcain lesz. Egy olyan kereskedelmi egység polcain, ahol sem a nikotinnal kapcsolatos alapvető ismeretek, sem a készülékek és tartályok biztonságos, cseppmentes utántöltésének a technikájával kapcsolatos tudás nincs meg!

Ha eltekintünk attól a ténytől, hogy a 6 mg-os folyadékból minimum egy egész 10 ml-es üvegnyit magára kellene kennie a gyermeknek, hogy az ön által vizionált mérgezést elszenvedje (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880486/), vajon mi óvja meg attól, hogy a környezetében található egyéb vegyi anyagok és/vagy veszélyes tárgyak ne tegyenek benne kárt? Az e-cigaretta utántöltő folyadékát emiatt démonizálni teljesen alaptalan.

Ami a gyógyszeripari termékek kontrollált nikotinadagolását illeti, felhívnám szíves figyelmét a nikotint tartalmazó transzdermális tapaszok fő hibájára, a kontroll nélküli nikotinbevitelre. Magam is tettem vele kísérletet, erős dohányosként is megviselt a 25 mg-os tapasz, amit nem mellesleg egészségügyi dolgozó javasolt. A nikotin túladagolás első tüneteit tapasztalva (fejfájás, szívdobogás) hiába távolítja el az ember a tapaszt a bőréről, hiszen a nikotin már felszívódott a bőr felsőbb rétegeibe és onnan még óráig jut kontrollálatlanul a használó szervezetébe.
Egy elektromos cigarettánál – akár a hagyományos cigaretta esetén – az első tünetek megjelenésekor az ember undorral leteszi a készüléket és 20 percen belül el is múlik a szédülés, fejfájás, vagy a hányinger. Tisztelettel feltenném a kérdést: melyik a kontrolláltabb megoldás?

Ami a patronok és utántöltő folyadékok termékbiztonságát illeti, a piacnak szüksége van szabályozásra. Olyan feltételekhez kell kötni a folyadékok forgalmazását, ami a felhasználók egészségét óvja, ugyanakkor megtartja a szaküzleti hálózatot és a hazai/EU-s gyártmányú e-liquideket. Arra ugyanis a világon semmilyen garancia nincs, hogy a Nemzeti Dohányboltokban forgalmazandó termékek nem Kínából, mindenféle ellenőrzés nélkül kerülnek a trafikok polcára egy elegáns átcímkézést követően: szeretném hangsúlyozni, hogy az ÁNTSZ/DF dokumentumaiban pontosan ilyen folyadékokkal van a baj, a “helyi” gyártmányú utántöltők esetén a nikotin mennyisége maximum -5-10%-os eltérést mutat a névleges értékhez képest, ami a nikotin oxidációjának egyenes következménye.

Egy dologban érthetek csupán egyet Önnel: valóban kijelenthetjük, hogy a nikotin nem gyógyszer.

Kérem a fentiek szíves mérlegelését!

Tisztelettel,

B. David

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?