Figyelem! Önkénteseket keresünk független kutatáshoz!

E-cigis önkénteseket keresünk

… olyan engedélyezett klinikai tudományos vizsgálathoz, amelyben az e-cigizés és a szokásos cigarettázás légző felületre gyakorolt hatását hasonlítanánk össze.

A vizsgálatok semmilyen fájdalommal nem járnak, nincs vérvétel. “Csak lélegezni kell!” Először e-cigaretta használata mellett történik egy légzésfunkciós vizsgálat a tüdőklinikán, majd rögtön utána a klinika melletti nukleáris medicina osztályon (Scanomed táblafeliratú épületben) egy dinamikus inhalációs tüdőszcintigráfia (DIT). Utána egy hétig csak a hagyományos (napi 15-20) cigaretta használata következik, majd ennek végén az előbbi 2 vizsgálatot megismételjük.

Mit várunk az eredményektől?

Tudomásunk szerint eddig nem vizsgálták ezekkel a módszerekkel ezt a témakört. Fontos lenne bizonyítani hogy az e-cigi valóban kevésbé irritálja a légzőfelületet és kisebb fokú gyulladást kelt mint a hagyományos cigaretta. A vizsgálatok díjmentesek. A kapott mérési eredményeket az önkénteseknek kiadjuk, ami hasznos lehet egészség megőrzésük szempontjából.

A vizsgálatba lépés feltételei:

azok az önkéntesek akik kizárólag e-cigit használnak (legalább 10 mg/mL körüli nikotintartalmú oldattal) – azonnal beléphetnek a kísérletbe, ha vállalják az egy hétig tartó hagyományos cigizést is. A “vegyes” dohányzók minimum 3 hétig tartó kizárólagos e-cigi használat után vonhatók be.
Nagyon fontos hogy a két nikotin beviteli forma ne keveredjen!!!

Mivel a vizsgálatok debreceni klinikákon történnek, előny a debreceni lakhely. Jelentkezni Rózsa Dávid biológus kollégánál, a davbiol@gmail.com elektronikus levélcímen lehet. Ő minden részletet ismer, maga is részt vett az összehasonlító vizsgálatban.

Van-e kockázata a vizsgálatoknak?

A dohányzás ismert hatásain túl a légzésfunkciós vizsgálat kockázatmentes, a DIT (izotópos vizsgálat lévén) minimális sugárterheléssel jár, ami nem több egy tüdőszűrés sugárterhelésénél. Bár nem kockázat, de a szervezés ellenére számolni lehet a túlterhelt eü. ellátórendszerben kisebb időelcsúszásokra. A DIT során 2 perces aerosol inhaláció után 16 percig mozdulatlanul kell üllni, erre számítani kell. A vizsgálatokat keddi napokon 12-14 óra között szervezzeük.

Bízva a vizsgálat sikerében, várjuk és köszönjük a részvételi szándékot.

Debrecen 2015. november 20.

Galuska László
egyetemi tanár

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?