BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Wales – a racionális tilalmak földje?

A wales-i egészségügyi miniszter visszavonta azon rendelkezését, mely szerint tilos lett volna e-cigarettát használni minden nyilvános helyiségben. A wales-i kormányzat módosította a Közegészségügyi Törvényt, immáron csak étkező helyiségekben, iskolákban és tömegközlekedési eszközökön lesz hatóságilag tilos e-cigarettát használni.

A Senedd-ben (a wales-i parlament) folytatott vita során Mark Drakeford, a wales-i egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a személyes véleménye alapvetően nem változott, de elmondása szerint felismerte, hogy a pozíciójából adódó felelősség okán muszáj kiegyezésre jutni mindenkivel. Azt is említette, hogy azon közterületnek minősülő, ám zárt helyiségek sora, ahol tilos lesz e-cigarettát használni, a jövőben még bővülhet.
“Nem vagyok hajlandó tétlenül ülni abban reménykedve, hogy nem történhet baj.” – hangsúlyozta.

Banner-Welsh-AMs

A wales-i kormányzat korábbi álláspontja szerint az e-cigaretták használatának tilalmát a dohányzással azonos módon kell kialakítani. A Senedd miniszterei ugyanis azt gondolták, hogy az e-cigaretta kapu lehet a dohányzáshoz, illetve újranormalizálhatja a cigarettázást.

Ez a tilalom, mely 2017-től lépett volna életbe, az első ilyen intézkedés lett volna az Egyesült Királyságban.
A miniszterek megemlítették azt is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki az e-cigaretták terjedése kapcsán, illetve hogy ezen okból 40 országban már születtek korlátozások, ugyanakkor az egyes egészségügyi és orvosi csoportok véleménye igencsak megoszlik a kérdésben.

Egyes dohányzásellenes intézmények (pl. az Action on Smoking and Health, ASH), a brit Rákkutató Intézet, illetve a Tenovus (rák ellen küzdő jótékonysági csoport, UK) határozottan ellenezték a tilalmat, hiszen szerintük az e-cigaretta a leszokás eszköze lehet.
Ezt a Public Health England (a brit Közegészségügyi Hivatal) átfogó elemzése is alátámasztja, miszerint a hagyományos cigarettánál 95%-kal kevésbé ártalmas a pára, illetve szerintük a társadalombiztosítás által támogatott formában kell elérhetővé tenni, hogy a dohányfüggőség elleni harcban teret nyerhessen.

_83532959_ecigarettes1

A keddi vitanap (2015. dec. 8) előtt több egyetem szakértője és az NCSCT, azaz a kormányzat leszoktatással foglalkozó központja is leveleket küldtek a Senedd tagjainak, melyekben leszögezték, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá a tilalom bevezetését. Azt is kiemelték, hogy ez a lépés eltántorítja az e-cigaretta használatától a leszokni vágyókat.

A wales-i Közegészségügyi Hivatal, a helyi egészségügyi tanács és a Brit Gyógyászati Tanács támogatta a szabályozást, ami a velük szemben álló felek szerint azonban “hatalmas visszalépés” lett volna.

A javaslat erősen megosztotta azokat képviselőket is, akik alaposabban tanulmányozták a javaslatot. Például a munkáspárti frakcióból öt képviselő támogatta a tilalmat, négy pedig ellenezte.

A dohányzással szemben enyhébb korlátozások bevezetésére tett javaslatot tehát a a Senedd, melyet az egészségügyi miniszter elfogadott.

alcs-evapor-issue-vaping

Owain Clarke, a BBC wales-i egészségügyi szaktudósítója szerint:

A ma délután született döntés kétféleképp értelmezhető.

Egyes kritikusok szerint ez egy megalázó meghátrálás, ugyanakkor felveti a kérdést: miért erőltették hát a tilalmi javaslatot mind ezidáig, ha egyszer nem volt mögötte bizonyíték, hovatovább erős tiltakozás övezte?

A wales-i kormányzat támogatói szerint pedig helyesen és felelősségteljesen cselekedett, meghallgatta a “vitás feleket” és ennek fényében határozott – mindegy a demokrácia gyakorlatának iskolapéldáját bemutatva.

Az e-cigaretta tilalom jelentős enyhítése felvetheti a kérdést, hogy vajon mit ér így a Közegészségügyi Törvénycsomag, mely a wales-i kormányzat zászlóshajója volt ezidáig?

Korábban ugyanis az alkoholos italok minimum áráról szóló cikkelyt is kivették a törvényből, s külön rendelkezés fog majd születni ezzel kapcsolatban – attól tartottak ugyanis, hogy perek sorozata indulhat meg emiatt.

Lehet, hogy a mai “enyhítő” döntés az egészségügyi miniszter azon félelme miatt született, hogy elveszítheti a Senned többségének támogatását és így az egész törvénycsomagja dugába dől?

Ez a vita eleve olyan problémás kérdéseket vet fel, amik a kormány felelősségi szerepkörét, illetve a törvénycsomag időzítését feszegetik.

Vajon az e-cigaretták használatának korlátozása azért lett volna ilyen szigorú, mert a felelős miniszterek olyannyira aggódnak a köz egészségéért, hátha egyszer, valamikor a jövőben mégis kiderül, hogy az e-cigaretta a dohányzás előszobája?

Vagy a wales-i kormányzat volt túlságosan buzgó oly módon, hogy tudományos bizonyítékok hiányában kívánt volna emberek életeibe beavatkozni?

Forrás:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-35039630

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?