A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Az e-cigaretta igenis segít a dohányosokon: új kutatás Londonból

Az elektromos cigaretta segít a londoni dohányosoknak megszabadulni a dohányzás rabságából – állítja egy új felmérés, melyet a British Thoracic Society (brit Szív és Tüdőgyógyászati Társaság) téli találkozóján prezentáltak december 3-án.

MEd-ITpulmonologyTechSupportA Croydon Respiratory Team (CRT) egy felméréssel kívánta elemezni a használati szokásokat és a hatásmechanizmust azon emberek körében, akik a croydoni központ leszoktató és tüdőgyógyászati részlegének segítségét vették igénybe a leszokáshoz. A felmérésben 50 dohányos és ex-dohányos vett részt. Ráadásul 35%-uk COPD-ben szenved (krónikus obstruktív tüdőbetegség) .

– A résztvevők 80 százaléka használt e-cigarettát (önmagában vagy egyéb NRT eszközökkel együtt)
– 42% csökkentette a dohányfogyasztását
– 38% teljesen abba is hagyta a dohányzást
– 52% számolt be javuló légzésfunkciókról
– 18% jelezte a légúti váladékképződés csökkenését

Érdekes, hogy kutatásban résztvevők mindegyike le akart szokni a dohányzásról, az e-cigaretta használat befejezésével kapcsolatosan azonban nem számoltak be konkrét határidőről.

A kutatók úgy gondolják, hogy annak ellenére, hogy ez egy helyi vizsgálat – ahol egy croydon-i kórház segítő hátterével kívánnak leszokni a dohányosok – jól megmutatkozik, miért népszerű az e-cigaretta azok körében, akik leszokni szeretnének, avagy csökkenteni a dohányfogyasztásukat.

ex-e-smoking-112414_lead_media_image_1
Dr Roshan Siva, pulmonológus konzulens, a Croydon Health Services munkatársa szerint:

Ahogy az e-cigaretta teret hódít és egyre elfogadottabb támogatója lesz a leszokásnak, úgy egyre inkább szükség van ilyen kutatásokra, hogy az NHS leszoktató szolgálatainak a jövőbeli munkáját alakítsa és könnyítse. Ha az e-cigarettát hivatalosan is beemeljük az NHS leszokást segítő eszköztárába, hangsúlyoznunk kell azt is, hogy az így leszokó emberek előbb-utóbb ezt is jó lenne, ha abbahagynák és nem használnák a végtelenségig.

Dr Sanjay Agrawal, pulmonológus konzulens, a British Thoracic Society tagja, a dohányzással kapcsolatos részleg vezetője elmondta, hogy:

Az e-cigaretta jelenségére adott válaszunkat a tudományos bizonyítékok mentén kell kialakítani. A probléma adott: 10 millió brit polgár dohányzik, minden második idült dohányos halálát a dohányfüst okozza.
Ezért kritikus fontosságú, hogy minden olyan eszközt és lehetőséget tanulmányozzunk, ami az emberek leszokási kísérleteit segítheti. Ezért hát kutatnunk kell, hogy aknázható ki a legjobban az e-cigarettában rejlő potenciál, s ezzel párhuzamosan minden hasonló eszközt és módot is vizsgálni kell.
Kétség sem férhet hozzá, hogy az e-cigaretta kevésbé ártalmas, mint a dohányzás, de a hosszú távú hatásait is vizsgálni kell.

 

logo_brit_thorac_soc

Az eddigi brit kutatások és vizsgálatok alapján:

  • 2.6 millió felnőtt használ e-cigarettát, ezek 40%-a ex-dohányos, 60%-uk kettős felhasználó
  • Az ex-dohányosok azért használják, hogy ne gyújtsanak rá többé, a dohányosok pedig a dohányfogyasztásukat csökkentendő e-cigarettáznak
  • 2010 és 2014 között a kettős felhasználók száma 2.7%-ról 17.6%-ra növekedett
  • az e-cigarettázók számának 2014 és 2015 közötti növekedését (4.5%-ról 6-7%-ra) szinte kivétel nélkül ex-dohányosok “áttérése” okozta
  • az Egyesült Királyságban 10 millióan dohányoznak és felmérések szerint a dohányosok kétharmadának szándékában áll leszokni, de csak 30-40% tesz rá kísérletet

Forrás:

https://www.brit-thoracic.org.uk/bts-news-and-press-releases/e-cigarettes-helping-smokers-quit-and-breathe-easier-new-london-study/#.VmmnP9LJyt-

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!