BREAKING NEWS

Az e-cigaretta igenis segít a dohányosokon: új kutatás Londonból

Az elektromos cigaretta segít a londoni dohányosoknak megszabadulni a dohányzás rabságából – állítja egy új felmérés, melyet a British Thoracic Society (brit Szív és Tüdőgyógyászati Társaság) téli találkozóján prezentáltak december 3-án.

MEd-ITpulmonologyTechSupportA Croydon Respiratory Team (CRT) egy felméréssel kívánta elemezni a használati szokásokat és a hatásmechanizmust azon emberek körében, akik a croydoni központ leszoktató és tüdőgyógyászati részlegének segítségét vették igénybe a leszokáshoz. A felmérésben 50 dohányos és ex-dohányos vett részt. Ráadásul 35%-uk COPD-ben szenved (krónikus obstruktív tüdőbetegség) .

– A résztvevők 80 százaléka használt e-cigarettát (önmagában vagy egyéb NRT eszközökkel együtt)
– 42% csökkentette a dohányfogyasztását
– 38% teljesen abba is hagyta a dohányzást
– 52% számolt be javuló légzésfunkciókról
– 18% jelezte a légúti váladékképződés csökkenését

Érdekes, hogy kutatásban résztvevők mindegyike le akart szokni a dohányzásról, az e-cigaretta használat befejezésével kapcsolatosan azonban nem számoltak be konkrét határidőről.

A kutatók úgy gondolják, hogy annak ellenére, hogy ez egy helyi vizsgálat – ahol egy croydon-i kórház segítő hátterével kívánnak leszokni a dohányosok – jól megmutatkozik, miért népszerű az e-cigaretta azok körében, akik leszokni szeretnének, avagy csökkenteni a dohányfogyasztásukat.

ex-e-smoking-112414_lead_media_image_1
Dr Roshan Siva, pulmonológus konzulens, a Croydon Health Services munkatársa szerint:

Ahogy az e-cigaretta teret hódít és egyre elfogadottabb támogatója lesz a leszokásnak, úgy egyre inkább szükség van ilyen kutatásokra, hogy az NHS leszoktató szolgálatainak a jövőbeli munkáját alakítsa és könnyítse. Ha az e-cigarettát hivatalosan is beemeljük az NHS leszokást segítő eszköztárába, hangsúlyoznunk kell azt is, hogy az így leszokó emberek előbb-utóbb ezt is jó lenne, ha abbahagynák és nem használnák a végtelenségig.

Dr Sanjay Agrawal, pulmonológus konzulens, a British Thoracic Society tagja, a dohányzással kapcsolatos részleg vezetője elmondta, hogy:

Az e-cigaretta jelenségére adott válaszunkat a tudományos bizonyítékok mentén kell kialakítani. A probléma adott: 10 millió brit polgár dohányzik, minden második idült dohányos halálát a dohányfüst okozza.
Ezért kritikus fontosságú, hogy minden olyan eszközt és lehetőséget tanulmányozzunk, ami az emberek leszokási kísérleteit segítheti. Ezért hát kutatnunk kell, hogy aknázható ki a legjobban az e-cigarettában rejlő potenciál, s ezzel párhuzamosan minden hasonló eszközt és módot is vizsgálni kell.
Kétség sem férhet hozzá, hogy az e-cigaretta kevésbé ártalmas, mint a dohányzás, de a hosszú távú hatásait is vizsgálni kell.

 

logo_brit_thorac_soc

Az eddigi brit kutatások és vizsgálatok alapján:

  • 2.6 millió felnőtt használ e-cigarettát, ezek 40%-a ex-dohányos, 60%-uk kettős felhasználó
  • Az ex-dohányosok azért használják, hogy ne gyújtsanak rá többé, a dohányosok pedig a dohányfogyasztásukat csökkentendő e-cigarettáznak
  • 2010 és 2014 között a kettős felhasználók száma 2.7%-ról 17.6%-ra növekedett
  • az e-cigarettázók számának 2014 és 2015 közötti növekedését (4.5%-ról 6-7%-ra) szinte kivétel nélkül ex-dohányosok “áttérése” okozta
  • az Egyesült Királyságban 10 millióan dohányoznak és felmérések szerint a dohányosok kétharmadának szándékában áll leszokni, de csak 30-40% tesz rá kísérletet

Forrás:

https://www.brit-thoracic.org.uk/bts-news-and-press-releases/e-cigarettes-helping-smokers-quit-and-breathe-easier-new-london-study/#.VmmnP9LJyt-

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?