Diacetil – a média újabb páriája

A diacetil nevű diketonról tudjuk, hogy összefügg olyan súlyos tüdőproblémákkal, mint a „popcorn tüdő”, azaz a bronchiolitis obliterans. A „popcorn tüdő” elnevezés onnan ered, hogy anno a pattogatott kukoricát gyártó üzemek vajas ízesítéshez használt anyagának a fő összetevőjeként ismert anyag több gyári dolgozónál okozott ilyen betegséget.

December 8-án a Harvard T.H. Chan School of Public Health kutatói publikálták egy kísérletük eredményét: 51 liquidet vizsgáltak meg, ebből 39 esetben a diacetil jelenlétét mutatták ki. Az alábbi következtetést sikerült levonniuk:

Mivel a diacetil olyan kóros állapotokkal hozható összefüggésbe, mint a bronchiolitis obliterans és hasonló légúti megbetegedések, amiket először a gyárakban dolgozókon figyelhettünk meg, sürgető feladatunk lenne az ízesített e-cigaretta folyadékok, mint széles körben terjedő, új veszélyforrások okán tovább vizsgálni a kérdést.

Ez a kijelentés természetesen vírushoz hasonlóan terjedt el a médiában és minden attól hangos, hogy milyen veszélyes az e-cigaretta a diacetil tartalma miatt. Otthon ennek különösen örült a sajtó, hiszen most nagy divat az e-cigaretta boszorkányüldözése, mert a szaktárca is támogatja!

A sajtó természetesen túlegyszerűsítve közli a tényeket: az e-cigaretta használata halálos tüdőbetegséget okoz. Ennek az eredménye nyilvánvalóan az, hogy a „popcorn tüdőtől” való félelmükben többen fogják pánikszerűen letenni az e-cigarettát és újra hagyományos dohánytermékekhez nyúlnak.

Harvard THAmit ez a kutatási anyag sajnálatosan elfelejt megemlíteni, az a hagyományos cigarettában található diacetil mennyisége, ami nem meglepő módon sokkal magasabb, mint az e-liquidekben.

A tanulmányban Joseph G. Allen és társai leírták, hogy átlagosan 9 ug diacetilt találtak utántötő patrononként. Ha azt feltételezzük, hogy egy felhasználó egy patront fogyaszt el naponta, akkor 9 ug diacetilt vesz magához. A legszélsőségesebb érték 239 ug / patron volt.

A diacetillel kapcsolatban végzett korábbi kutatások szerint nem ennyire egyszerű a dolog. Fujioka és Shibamoto szerint átlagosan 335.9 ug diacetil van egy szál cigaretta füstjében. Jennifer S. Pierce kutatási anyaga alapján 250-361 ppm ugyanez az érték, tehát durván a két kutatási anyag ugyanazt állítja, majdnem azonos eredményeket is mértek. Ha hozzávesszük, hogy az erős dohányosok napi 20-30 szál cigarettát elszívnak, a napi szinten belélegzett diacetil mennyisége (300 ug-mal számolva) cirka 6000-9000 ug.

A foglalkozás-egészségügyi határérték 0.2 ppm (8 órás műszakra vonatkoztatva), tehát 259 ug/köbméter lehet a levegőben. Ergo aki másfél köbméter, határértékig szennyezett pattogatott kukorica-gyári levegőt belélegez, az egy cigarettányi diacetilt juttat a tüdejébe.
Percenként 5-7 liter levegő járja át a tüdőnket nyugalmi állapotban. Aki tehát 8 órát eltölt egy olyan helyen, ahol a megengedett érték felével szennyezett a levegő, minimum 870 ug diacetilt lélegezhet be egy 8 órás műszak alatt. Nyilván, aki dolgozik, ennél többet „zihál”, így grafikusan ábrázolva az alábbi képen látható, mi mennyi.

RadiationWhole

Amit nem szabad elfelejteni, és Dr. Konstantinos Farsalinos is mindig, mindenhol elmondja: ha lehet, a diacetil és az acetil-propionil használatát mellőzni kell. Mindkét anyag hasonló egészségügyi problémákat okoz, roncsolják a tüdőszövetet, nagy mennyiségben pedig a fent említett betegség kialakulását okozhatják. A kutatások azonban sosem mutattak rá a bronchiolitis obliterans és a dohányzás közötti összefüggésre, holott a cigarettafüstben messze több diacetil van, mint egy pattogatott kukorica gyártó üzemek levegőjében.

DA_APAz e-liquidekből kihagyható komponens mindkettő, hiszen a diacetil csak egy ízesítő adalék. Egyre inkább fontos biztosítani a liquidek diacetil és acetil-propionil mentességét, hiszen egyre több a rendszeres felhasználó, akik nem napi 1 patront fogyasztanak, hanem 3-5 ml, de akár 10-20 ml folyadékot is elpárologtatnak napi szinten. Emellett egyre mépszerűbbek az Egyesült Államokban készült folyadékok, ahol még nem fektetnek kellő hangsúlyt a biztonságra!

Durva példával élve a Five Pawns Absolute Pin liquidje 40 ug/ml diacetilt, emellett 2500 ug/ml acetil-propionilt tartalmaz. Aki ebből napi 5 ml-t elgőzöl, 200 ug diacetilt és 12 500 ug acetil-propionilt juttat a tüdejébe. Lássuk be, ez azért már ha diacetil tekintetében nem is, de acetil-propionil bevitel szempontjából a dohányzáshoz képest (~30-50 ug /cigaretta!)  sokkal problémásabb!

Egy dolog azonban biztos: a nemzetközi szenzációhajhász sajtó által felkapott kutatás adatai ismét nem azt támasztják alá, amit a cikkek kihangsúlyoznak. Sőt, egyes hazai „újságírók” a fentebb kitárgyalt tanulmányt olyan címmel tálalták, hogy ‘az e-cigaretta rákot okoz’. Természetesen a tanulmány szövegében a rákról szó sincs, a bronchiolitis obliterans pedig nem rákos megbetegedés.

Forrás:

http://tobaccoanalysis.blogspot.co.uk/2015/12/new-study-finds-that-average-diacetyl.html

http://ejuiceandvape.com/2015/12/study-finds-diacetyl-750-times-lower-from-vaping/

 

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?