BREAKING NEWS

A legújabb szenzáció, s ami mögötte van

Egy újabb tanulmány bitorolja a szalagcímeket világszerte, mely szerint az e-cigaretta oly módon roncsolja a sejteket, hogy akár rákot is okozhat. Több nemzetközileg elismert szakértő azonban ismét nem ért egyet.

A san diegoi Kaliforniai Egyetem kutatói arra próbáltak választ találni, hogyan járulhat hozzá az elektromos cigaretta gőze egy bizonyos fajta rákbetegség, a HNSCC kialakulásához és terjedéséhez. Ez a fajtája a ráknak a torok, a garat, a száj- és orrüreg, valamint a felső légutak pikkelysejtes rákos elváltozása.

A kutatócsoport mesterségesen tenyésztett emberi sejteket helyezett petri csészébe és ezeket a sejteket kezelték két különböző, elektromos cigarettából készített “kivonattal”. A kontrollmintákhoz képest az e-cigaretta “kivonattal” kezelt szövetekben nagyobb valószínűséggel fordultak elő DNS lánc törések és magasabb volt a sejtek halandósága.

two-biochemical-pathways-critical-for-the-ebola-virus-to-infect-has-been-blocked-in-cell-culture-experiments

“A kezelt szövetmintákon többféle károsodást is meg lehetett figyelni, többek között a DNS láncok szakadását is. A kettős spirál szerkezetű DNS-ben két szál kapcsolódik össze és csavarodik fel – ha ezek a szálak egymástól elszakadnak és a sejt önvédelmi mechanizmusa nem működik, az egyenes út a rákos sejtek kialakulásához.”

A tanulmány egyik szerzője egyenesen odáig merészkedett, hogy kijelentette: “ezek (az e-cigaretták) semmivel sem kevésbé ártalmasak, mint a dohányzás.” Ezt természetesen a szenzációra éhes médiumok felkapták és terjesztették a jól megszokott módon, így igen sok olyan szalagcímet láthatunk, ami szerint ugyanolyan káros a gőzölés, mint a dohányzás.

Dr. Michael Siegel, a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Tudományok Karának professzora 25 éves tapasztalattal rendelkezik a dohányzással kapcsolatos ártalmak és az azok elleni harc terén. A san diegoi tanulmányt könnyedén szedte ízekre és cáfolja a kutatók, valamint a sajtó állításait.

michael-siegel-huffpost-live-debateA Daily Caller szerkesztőségének küldött nyilatkozatában ezt írja:

Ez a kutatás megerősíti a korábbi vizsgálatok eredményeit, miszerint a légutak felhámsejtjeit károsítja a gőz, ugyanakkor azt is alátámasztja, hogy az e-cigaretta párája lényegesen kevésbé károsítja ezeket a sejteket, mint a dohányzás. Az viszont nem jelenthető ki a kutatás eredményei alapján, hogy az e-cigaretta gőze toxikus avagy rákkeltő hatású azon személyekre, akik használják ezeket az eszközöket.

Egészen konkrétan az a dózis, amit a kutatók már káros és roncsoló hatásúnak találtak sokkalta magasabb, mint amit az e-cigaretta használók a szervezetükbe juttatnak. Ennek ellenére, a kutatócsoport egyik tagja kijelentette, hogy az e-cigaretta használat semmivel sem veszélytelenebb, mint a dohányzás. Ez nem csak hogy alaptalan, de a közegészségügyi törekvésekkel is teljesen ellentétes. Az ilyen kijelentések aláaknázzák azokat az eredményeket, amit a dohányzással kapcsolatos tájékoztató tevékenységek az elmúlt évtizedekben elértek. Azt állítani, hogy égetett dohányt szívni nem károsabb, mint dohányt EGYÁLTALÁN NEM tartalmazó, ÉGÉS NÉLKÜL működő terméket használni hamis és totálisan felelőtlen.

Dr. Siegel legfőbb félelme az e-cigaretták hamis megítéltetése kapcsán az, hogy azok az ex-dohányosok, akik már elektromos cigarettát használnak az ilyen hírek folyományaképp újra dohányozni kezdenek azt feltételezve, hogy nincs a kettő közt semmilyen különbség.

Ez azonban emberek egészségére, életeire lesz káros hatással, nem csak pár laboratóriumi szövetmintára.

Forrás

http://dailycaller.com/2015/12/29/scientist-debunks-latest-claim-that-e-cigarettes-are-as-dangerous-as-tobacco/

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Egy megjegyzés

  1. Érdekes a conclusion rész első mondata:

    “In conclusion, our study strongly suggests that electronic cigarettes are not as safe as their marketing makes them appear to the public.”

    Ez a mondat nagyon elüt a tanulmány többi részétől. Ez egy teljesen tudománytalan állítás, és ennek az összehasonlításnak semmi köze a kutatáshoz. Nulla köze van hozzá. Ez a kutatás semennyire nem érinti az e-cigi reklámját, ami alapján ezt a következtetést ki lehetne jelenteni. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez egy politikai beillesztés. Ilyesminek nem szabadna történnie. Ez a tudomány elkorrumpálása.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?