Nem kell ÁFA-t fizetni 42$-ig, ha EU-n kívülről rendelsz

Sokszor elmondtuk mire kell figyelni, ha az ember EU-n kívülről rendelne bármit. Az összeghatárt is leírtuk, mely 22 EUR. Ez alatt magánszemélynek nem kell ÁFA-t fizetni (cégtől vásárolva a terméket).

Az utóbbi időben egyre több helyen lehetett olvasni, hogy már nem ezt az értékhatárt veszik figyelembe, hanem kb. 42 dollár felett szabják csak ki az ÁFA-t.
A NAV ezzel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adta:

A 2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásának 162.§. (5) bekezdése

(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni

Magyar Közlöny A törvény teljes szövege Vámolási árfolyam

A NAV megerősítette, hogy valóban létezik ez a szabály, melyet alkalmazniuk kell, így minden olyan esetben, ahol 10 EUR vagy kisebb a kiszabott teher, el kell engedniük azt!

10 EUR ÁFA az 37 EUR rendelésnek felel meg, ami dollárra átszámolva kb. 43 $ (figyelem, ez árfolyamfüggő!)

Ha biztosra akarunk menni, akkor maximum. 42 $-ig rendeljünk szállítási díjjal együtt!

Fontos

  • A törvény minden esetben alkalmazandó! Ha kiszabják az összeget, a törvényre hivatkozva kérni lehet a kiszabott összeg elengedését! (bár hivatalosan ilyen nem fordulhat elő)
  • A szállítást végző cég felszámíthatja a szolgáltatásért kiszabott összeget!!! (Ez jelen esetben a postánál 3000 Ft, a DHL-nél 6300 Forint vámügyintézési díjat jelent)
  • A törvény Euróban adja meg az értékhatárokat, így az Euró/Dollár árfolyam függvényében ez módosulhat.

A postánál és a DHL-nél a korábbi gyakorlat az volt, hogy ha nem kellett vámot/áfát fizetni, akkor a vámügyintézés díját sem számítják fel. Reméljük ez nem fog változni!

A fentiek figyelembe vételével nyugodtan lehet 42 dollárig rendelni a termékeket! Ha valakitől még is ÁFA-t kérnének, válaszában hivatkozzon a fent idézett törvényre!

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

E-liquid használati szokások

Vészesen közeleg a határidő, vele együtt pedig az elektromos cigaretta folyadékok szabályozásának ideje.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?