A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Egy új tanulmány szerint az e-cigaretta kevésbé károsítja a tüdősejteket, mint a hagyományos

Konstantinos-FARSALINOSEgy új tanulmány látott április 8-án napvilágot az International Journal of Environmental Research and Public Health szakmai folyóiratban. A német kutatók az e-cigaretta gőzének citotoxikus (a sejtekre mérgező) hatását vizsgálták 0 mg-os és 24 mg-os koncentrációjú folyadékokkal, a mérési eredményeiket pedig bátorkodtak összevetni hagyományos cigaretta füstjének kitett mintával is. Habár ez a fajta vizsgálat kellene legyen az alapja minden kísérletnek, alig látni olyan teszteket, ahol tisztességes módon az égetett dohány füstjével vetik össze az elektromos cigaretta gőzét sejt-élettani szempontból.

A kísérlet lefolytatásával akadtak azonban gondok: 200 slukknyi e-pára hatását vetették össze 60 slukknyi dohányfüsttel, de később a kutatók igen helyesen kikorrigálták, normalizálták a mérési eredményeket a végleges megjelentetés előtt. További problémát jelentett, hogy az e-cigarettát tartósan szakaszos üzemben működtették, a 2 másodperces slukkokat 7 másodperces “kifújási” szünet követte, tehát a folyadék a porlasztóban túlmelegedhetett. Ennek ellenére is tisztán látható a kapott adatokból, hogy a sejtek halandósága, károsodása és a sejtekre ható oxidatív stressz sokkal alacsonyabb szintet képviselt az e-cigarettával végzett mintán, mint a hagyományos dohányfüstnek kitett tüdőszöveten. Több esetben az e-cigarettával végzett mérések eredményei nagyon hasonló számokat mutattak, mint a tiszta levegőnek kitett kontrollminta esetén.

Kiegészítés: felvettem a kapcsolatot a tanulmányt vezető kutatóval, aki elmondta, hogy 10 másodperc volt a szünet két slukk között, a 7 másodperces adat a kifújás időtartama volt, ennyi idő alatt fújta ugyanis a laboreszköz pumpája a párát a tüdőszövetre. Habár a szerzők nem értenek velem egyet a túlhevítés kérdésében, a 2 másodperces slukkot túl rövidnek tartom ahhoz, hogy a magas hőmérséklet okozta aldehidképződés kizárható legyen.

A kísérlet eredménye alátámasztja a korábbi mérésienket, ahol hasonló jelleggel vetettük össze a dohányfüst és az e-cigaretta gőzének citotoxikus hatását és a dohányfüst sokkalta károsabbnak mutatkozott. Ezt a német kutatók is megerősítik a tanulmányukban. Ez természetesen annak köszönhető, hogy ők is a dohányfüst hatásait vették alapul.

Sajnos több, mostanában publikált kísérlet esetében a kutatók nem végeztek összehasonlító méréseket dohányfüsttel, így pontatlan, vagy a vizsgálódásunk valós céljához képest teljesen irreleváns eredményeket kaptak, amiből csakis rossz konzekvenciákat lehet levonni. Ez a német tanulmány azonban bebizonyította, hogy a korábbi következtetéseink helyesek, illetve megmutatta, hogy az e-cigaretta kutatás eredményei tökéletesen reprodukálhatók, ha a megfelelő módszertan szerint járnak el.

Szerző: Dr. K. Farsalinos

Forrás:
http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2015/198-lung-cytot

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!