BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Debreceni Egyetem – SZINTLÉPÉS!

AZONNAL KÖZÖLHETŐ! A BEJEGYZÉST FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK!

Rózsa Dávidtól kaptunk igen jó híreket a Debreceni Egyetem kutatásával kapcsolatban. Igen, szintlépés következik!

Kezdem rögtön a jó hírrel: nem kell cigarettázni!

A vizsgálatok tervezési fázisban vannak. Összefüggéseket keresnének a CT-félértékek között a nikotinfogyasztás függvényében, illetve különböző eszközök használata mellett (a lassan elfeledett integrált patronok, normál ellenállású és subohm eszközök). Ahogy fentebb is írtam Cigizni már természetesen nem kell, hanem cserélgetni az e-cigi porlasztókat. Kérdésként felmerült, hogy a nikotinszint vizsgálathoz valaki bevállal-e vérvételt?
Vajon tudunk több embert beszervezni?

Kérdésként felmerült, hogy a nikotinfogyasztás monitorozására pontos nikotin-koncentrációjú liqidek készítése és fogyásának feljegyzése megoldható-e? Itt természetesen már előgondolkozunk, és  a három grácia illetékes tagja megoldhatónak látja a feladatot, a folyamat kidolgozása/pontosítása jelenleg is zajlik.

Valaki merészelne használni még pár hétig mondjuk egy Kanger T3-s-t?  🙂 A “buli” elvben januártól indulna, de az engedélyeztetést már most el kellene indítani, ezért (is) érdeklődtek Dávidék.

Egy szó mint száz: aki eddig azért nem jelentkezett, mert “én többet nem szívok analógot!”, nos örömmel jelezném, hogy ez a kifogás már nem mérvadó, lehet nyugodtan jelezni a részvételi szándékot!

Debreceni Egyetem kutatás Facebook csoport

Aki eseetleg nincs képben miről szól ez az egész, itt megtekintheti a vizsgálat alatt szerzett “élményeinket”. Most már nem lesz ilyen rossz, nem kell cigarettázni!

UPDATE #1

Nem a kifogásokra vagyunk kíváncsiak, hogy kinek miért nem jó (az, amit 1 bekezdéssel lentebb írok).

Nem tudjuk még, hogy

  • mikor lesz pontosan
  • hány ember szükséges
  • milyen kazán kell majd
  • milyen erősségű likvid

A vizsgálatok tervezési fázisban vannak. De ezek ismerete nélkül is el tudja az ember dönteni, hogy részt kíván-e venni a kutatásban, avagy sem.

És igen, Debrecen (nem mindenkinek) 5 percnyi autóút. Aláírjuk, tudjuk.

 

UPDATE #2

A következő pár bekezdést Rózsa Dávid írta, a Prof nem véleményezte, de egyelőre talán nem is fontos…

Mit fogunk csinálni

Sajnos egyelőre mi sem tudjuk pontosan. Átnéztük az irodalmat, olyan területeket keresve, amelyek még nem, vagy alig tisztázottak. Részben pedig pontosítani akarjuk a korábbi eredményeket, ill. az ott felmerült kérdésekre szeretnénk választ kapni.

Az előző vizsgálatok során e-cigit használó önkéntesek bizonyos légzéssel kapcsolatos paramétereit vizsgáltuk meg, majd a vizsgálatot követte egy hét analóg használata, és a méréseket ismételve elemeztük a különbségeket. Az eredmények szerint a vizsgált paraméterek e-cigi mellett szinte azonosak voltak a normál egészségeseknél mérhető értékekkel, melyek már egy hét analógozás hatására is jelentősen romlottak.

Ez tök jó, mire vagyunk még kíváncsiak?

Az első vizsgált egyén én voltam még 2015. októberében. Egy Kanger T3-s patront használtam Vision Spinner II akksival, 12-es “levessel” (és nagyon keménynek éreztem magam 🙂 ). 2016 tavaszáig nagyjából zökkenőmentesen mentek a vizsgálatok, de kevés önkéntesen (10-15 fő). Később sikerült lökni a folyamaton (hála az aktív e-cigis közösségnek: Villanypára, Ecigitesztek), az utolsó mérés 2017. februárjában zajlott. Az első eredmények nagyon szépek és világosak voltak, az utóbbiak is mutatták a tendenciát, de már kevésbé élesen. Vajon ennek mi lehetett az oka?

Elég nehezen ment az önkéntesek “beszervezése”, főként az analógozás miatt. 2015 végétől 2017 elejéig az e-cigi technológia is sokat változott. Kezdetben a belépési minimum nikotin koncentráció 10 mg/mL volt, de mivel ilyen jelentkezők már nem akadtak, lejjebb tettük a lécet, volt két 1,5 mg/mL-es likvidet használó egyénünk is!

Lehet a kevésbé látványos eredmények megjelenésének oka a nagyteljesítményű cigizés, subohmozás és nagy tankok elterjedése? Felmerült a kérdés, hogy aki “csökkentette” a nikotinját, az valójában csak alacsonyabb konci mellett szívott többet? Lehet, hogy az alacsony nikotin konci nagy térfogatú gőzben mégsem olyan jó? Nagyjából ezekre a kérdésekre keresnénk a választ. Aztán vagy igaz lesz, vagy nem. Prof. Galuska László kísérletvezető szerint lehet, hogy a magas nikotin-koncentráció a bűnös, hiszen az már ismert, hogy a nikotin zavarja a hörgők csillóinak mozgását (melyek a légutak tisztítását végzik). A legmagasabb nikotin-koncit használó önkéntesnek kiugróan alacsony volt a mért értéke (de még mindig a dohányosoké feletti). Ez véletlen? (Ezért lenne jó sok önkéntes!)

Nehézkesnek tűnik ezt egzakt módon vizsgálni, analógosokon könnyű: közepes nikotin-mennyiség, napi egy doboz, százával lenne ember. Az e-cigizés más. Sok készülék, sokféle likvid (a VG/PG arányról még nem is beszéltünk!), még több tekerés (fém térfogata/fűtőfelület, ellenállás, stb.), több patrontípus (ezekhez sajnos én sem értek…), több szívási módszer (MTL/DL), meg amire nem is gondolunk…

Mi van, ha 3 mg-osből szívok napi 4 mL-t, és mi van, ha 6-osból 2-t?

Ezeket a dolgokat a kísérlet idejére sztenderdizálni kelle, ami Nektek is kellemetlenség, tudjuk. Kényszerítsünk Rátok azonos nikotin-koncentrációt? Etikus? Szedjük szét a subohmosokat és a “normál” ellenállásúakat? Vezettessünk Veletek naplót? Szigorítsunk az e-cigizési szokásaitokon? Szedjük külön a DL/MTL cigizőket? Mindenki csináljon mindent? A nikotinszinteteket vérből ellenőrizzük? Térjünk vissza 3 hétig integrált patronra 2 Ohm körüli ellenállással???

Sok a lehetőség, mi benne vagyunk mindenben, de olyan megoldást keresünk, amiben Ti is partnerek tudtok lenni, így a vizsgálatok tervezéséhez a Ti segítségetekre is szükség van (amit meg is köszönünk!). Mondjátok el, hogy mi vállalható, mi nem. Addig is, én elkezdek magamon néhány tesztet, elmegyek a vizsgálatokra, megnézzük, hogy mit hogyan, vagy meddig lehet (pl. ha ma visszaváltok 6 mg-ról 12-re azonos készüléken, el tudom-e szívni, lesz-e hatás, és ha igen, mennyi idő múlva. Nekem a subohm meg a DL nem nagyon megy, de kipróbáljuk azt is.

Érdekes lehet a visszatérő önkénteseket újra vizsgálni: visszajavultak-e a paramétereik azóta, hogy analógoztak, vagy nem?

A külön csoportokra szedés jó ötletnek tűnik, de itt nem lesznek viszonyítási alapok. A korábbi vizsgálatokban az volt a jó, hogy az eredményeket tudtuk vonatkoztatni egy ugyanazon egyénen mért más felállású eredményhez. Így kevesebb vizsgálat is elég volt. Ha külön csoportok vannak, akkor csoportonként sok-sok önkéntesre lesz szükség. Vajon ez össze fog jönni?

Néhány kérdés és válasz:

Izotópos vizsgálat lesz?

Igen, ez elkerülhetetlen, de a vizsgálat nem jár különösebb veszélyekkel (ld. korábbi kiírás v. érdeklődjetek korábbi önkénteseknél).

Csak Debrecenben lesz?

Igen.

Az utazást tudjuk támogatni? Tudunk igazolást kiadni hiányzás miatt?

Sajnos nem. Mivel nem betegellátásban vesztek részt, így nem tudunk igazolást kiállítani. A korábbi gyakorlat telekocsik összeszervezése volt.

Analóg cigit kell szívni?

Nem, szívtatok eleget. 🙂

Vérvétel lesz?

Elképzelhető, de lehetéses, hogy opcionálissá tesszük. A vizsgálat értékét és megbízhatóságát egy vérteszt mindenképpen növeli és értékes adatokhoz is jutánk.

Mikortól lehet jönni?

A tervek szerint januárban kezdünk, de ez sok mindentől (pl. önkéntesek száma: ha kevés, akkor nem lesz…) függ.

Akkor most vissza kell váltani integrált patronra?

Nem biztos, elsőként a folyadékok nikotin-koncentrációja mentén indulunk el, de akár egy ilyen csoport IS lehet.

A nikotin-erősségen változtatunk?

Ha lesz elég ember, aki vállalja, akkor lehetséges.

Hol tudok jelentkezni?

Debreceni Egyetem – SZINTLÉPÉS!

illetve a korábbi facebook-csoportban

Ki támogatja a vizsgálatokat?

Senki. Sem gyógyszergyárral, sem trafikkal, sem dohánygyárral, sem miniszerbiztosokkal nem állunk kapcsolatban.

Biztos?

Biztos.

A cél az e-cigi egészségesebb /kevésbé káros mivoltának bizonyítása?

Nem. A cél objektív információk szerzése az e-cigi használat tüdőre gyakorolt (!) hatásairól.

Végül: ki vagyok én?

Rózsa Dávid, biológus. A kísérletet vezető Galuska professzorral is e kapcsán kerültem komolyabb munkakapcsolatba (mikor még szegény önkéntesekre vadászott, de nagyon nehezen talált…). Azóta kísérleti nyúlság mellett a szervezésben, adatrendezésben, kapcsolattartásban veszek részt. E-cigizek, de ez szerintem mellékes. Nem az Egyetem alkalmazottja vagyok, így nem vagyok mindig elérhető, csak “hobbiból”, érdeklődésből csinálom. Kérdésekkel a facebook csoportban tudok foglalkozni, igyekszem naponta többször ránézni, de én is dolgozok, én is élek. 🙂

Köszönjük szépen az érdeklődést, a támogatást és a segítséget a fent említett e-cigis társulásoknak!!

Üdvözlettel:

Dávid

UPDATE #3

(Januártól keddi napokon max 3-4 betegtől 10 ml alvadás gátolt vér vizsgálatát vállalják.) Arra majd törekednünk kell hogy legalább 12-15 fő erősebb folyadékot használó is legyen az 1. csapatban. A 2. csapatban garantálni kellene az alacsony és magas koncentrációjú nikotin oldat összetételét. Vagyis csak a nikotin koncentrációt kellene növelni, a többi összetevő maradna.

Egyszerre maximum 4 fő vizsgálata biztosított. Az izotópmennyiség és a vizsgálati idők nem teszik lehetővé sajnos ennél több ember egyidejű tesztjét.

Az izotópot egy ún. generátorból szedjük, amelyben egy anyaelem bomlik a szükséges Tc-ra. Az anyaelem bomlása meghatározza a nyerhető max aktivitás mennyiségét, a kinyerés után órákig nem lehet újra leszedni a cuccot. Mivel az izotóp folyamatosan bomlik, így egy 6., 8. vizsgálatra már nem lenne elegendő aktivitásunk. ezen kívül az izotóp más célra is megy.

UPDATE #4

Az első csoport – 3 fővel – január 9.-én kezdhet (ha nem jön össze, jan. 16). A csoportba alacsony nikotin-fogyasztású személyeket várunk (ezt még pontosítjuk!), legalább 3 éve e-cigiző kb. 30 főt.
Menetrend: 1. Érkezés a Scanomed izotóplaborjába fél 9-9 között, (2) regisztráció (TAJ-kártya, személyi legyen!), (3) DIT vizsgálat (20-30 perc/fő), ez után (4) légzésfunkciós vizsgálat a Tüdőklinikán, ugyanitt (5) vérvétel, majd a (6) légzésfunkciós vizsgálati eredmények leadása a Scanomed recepcióján, és végeztünk is.
Lehet tovább e-cigizni, úgy, ahogy eddig is tettük.

Kérdések természetesen felmerülhetnek, ezekre hamarosan válaszolok. Majd linkelek korábbi leírásokat, hogy mi hol pontosan (ha még nem találtátok meg), ill a csoportok tagjaival előtte személyesen is felveszem a kapcsolatot (e-mail).
Köszönjük!

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Ártalomcsökkentés

Ezzel a videóval próbálja az egyesület eloszlatni a téves információk szájról szájra történő továbbadását, így azt javasoljuk ha olyan ismerőssel találkozol, aki bizonytalan, vagy határozottan állítja, hogy márpedi az e-cigaretta károsabb, mint a hagyományos, ne szállj vele harcba, hanem szorítkozz a tényekre, és mutasd meg neki ezt a videót!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?